top of page

Onko ruokavaliolla väliä terveytemme kannalta?


Tietenkin on, sehän on sanomattakin selvää. Ei tarvita tieteellistä näyttöä, kaksoissokkoutettua tutkimusta tai 100 artikkelin katsausta ymmärtääkseen, että ruokavalion koostuessa roskaruuasta, se vaikutta terveyteen epäedullisesti.

Kysymystä pitänee tarkentaa, että onko jollakin tietyllä ruokavaliolla erityisesti vaikutusta terveyteemme? Pitäisikö ruokavalion olla gluteeniton, maidoton, sokeriton, vaikkapa vehnätön, lihaton jne.? Vai pitäisikö valita monen hehkuttama ketogeeninen, paleo, FODMAP tai olisiko parasta ryhtyä paastoamaan 5:2- tai 12:12-systeemillä?

Ruokavalioasiat ovat olleet jo monta vuotta tapetilla ja tässä joitakin havaintoja aiheesta proviisorin näkökulmasta. Käsittelen tässä muutamaa aihetta, mutta varmasti palaan aiheeseen vielä useissa yhteyksissä.

GLUTEENI (joka ei muuten ole gluteiini 😊)

Keliakia on sairaus, jonka varmasti kaikki jo tuntevat. Sen ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Olisiko gluteenittomuudesta iloa myös muissa sairauksissa? Gluteeniherkkyys ilman keliakiaa on mahdollista. Tästä on esitetty pohdintoja jo viime vuosituhannen loppupuolella, mutta asiaa on nostettu esille enemmän 2000-luvun puolella. Jos selvästi reagoi gluteeniviljoihin niin toki niiden saantia kannattaa omaehtoisesti rajoittaa, mutta aivan ehdotonta se ole jos kyseessä ei ole keliakia. Gluteenittoman ruokavalioinnon on haistanut myös ruokateollisuus ja gluteenittomia tuotteita riittää kaupoissa hyllytolkulla. Monet gluteenittomat leivät sisältävät toki gluteenittomia viljoja, mutta ne eivät välttämättä ole parhaita mahdollisia oman terveyden kannalta. On siis mahdollista olla gluteenittomalla ruokavaliolla ja syödä todella epäterveellisesti. Gluteeniton tuote ei ole sama kuin terveellinen tuote. Lisäksi täytyy muistaa, että vehnässä, rukiissa ja ohrassa on kuituja, joita suolistomme hyvinvointi janoaa. Monet gluteenittomat tuotteet ovat todella vähäkuituisia. Mitä siis tilalle jos vähentää viljoja? Vaikkapa kasviksia. Ja tietenkin apteekin tuotteista löytyy ihan huippuja kuituvalmisteita!

AJATUKSIA MAIDOTTOMUUDESTA

Maitoproteiini nousee ruokahifistelypiireissä usein gluteenin ohella ns. ”pahikseksi”. Pienillä lapsillahan ihan virallisesti hyväksytään KELAa myöten lehmänmaitoproteiiniallergia.

Olen ollut todennäköisesti itse maitoproteiiniallergikko lapsena, mutta 70-luvulla ihottumaa sanottiin huolettomasti MAITORUVEKSI, mutta kukaan ei ehdottanut, että kokeilisin maidotonta ruokavaliota. Lohdutuksen sanoja olivat, että kyllä se loppuu aikanaan. Se oli kyllä varsinainen emävale 😊. Ihottuma ja atopia ovat seuranneet minua koko elämän, paikat kehossa vain muuttuivat. Kunnes itse muutin oman kiinnostukseni vuoksi omaa ruokavaliotani systemaattisesti. Lisäsin ruokavaliooni erityisesti öljyjä, siemeniä ja pähkinöitä sekä runsaasti vihanneksia. Jätin myös kokeeksi maidon pois ja lopputulos on ollut kyllä ihan mahtava. Käsien ihottuma on loppunut kokonaan ja kasvojen atopia pysyy pääosin kurissa (+ Ihohoitola Lupauksesta saadut ihonhoito-ohjeet). Ruokavalioni ei tarvitse olla ehdoton. Syön juustoja ja jugurttiakin menee, mutta puhdas maito on jäänyt ruokavaliostani kokonaan pois. Kohdallani uskon, että öljyjen käyttö on erityisesti ollut tässä yhteydessä ”tie onneen”.

FODMAP-ruokavalio ja ärtynyt suoli (IBS)

Tätä voisin tässä käsitellä, koska kohtaamme apteekissa runsaasti asiakkaita, joilla on diagnosoitu ärtynyt suoli ja ehkä noudattavat FODMAP-ruokavaliota, jossa jätetään ruokavaliosta pois liuta ruoka-aineita.

Vältettävät ruoka-aineet sisältävät paljon hyviä kuituja ja muita terveyden kannalta olennaisia ravintoaineita. Jäljelle jää toki paljon syötävää, mutta äärimmäisyyksiin viety tai liian pitkään kestänyt FODMAP-ruokavalio voi olla myös suoliston kannalta huono juttu. Kun ruokavaliosta jää kuituja pois, muuttuu suoliston mikrobiomi mahdollisesti heikompaan suuntaan. Tästä aiheesta heinäkuun alussa artikkeli Helsingin sanomissa, jossa ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kommentoi juurikin asiantuntijana tätä suoliston mikrobiston muutosasiaa. FODMAP-ruokavalio ei siis ole elinikäinen ja se olisi erittäin hyvä tehdä asiaan perehtyneen ravitsemusterapeutin ohjeistuksessa.

Apteekissa tuki liittyy erityisesti tiettyihin probiootteihin, kuituvalmisteisiin ja piparminttukapseleihin sekä ummetuksen ja ripulin hoitoon oireen mukaisesti. 2000-luvun alussa apteekeissa oli saatavilla piparminttuöljykapseleita, mutta tuote poistui moneksi vuodeksi. Nyt aika on ollut kypsä piparminttuöljyn uudelle tulemiselle ja saatavilla on ainakin kolme eri valmistetta. Piparminttuöljy siis rentouttaa suolistoa ja toivottavasti helpottaa ärtyneen suolen kanssa kipuilevan oireistoa. Enterokapseli on tietenkin suosikkini, että tämä haihtuva öljy ei karkaa liian aikaisin kapselistaan. Ärtyvän suoliston apuna voi kokeilla myös ruuansulatusentsyymejä, joten apua on kyllä tarjolla. Tietenkin seuraavista asioista on paljon apua oireiden hallinnassa: tasainen arki, hyvät yöunet, stressin hallinta ja kohtuulliset ruoka-annokset.

Hyvää kesää ja nauti kesän ihanista antimista: marjoista, suomalaisista vihanneksista, grilliherkuista, jäätelöstä, auringosta ja valosta.

bottom of page