top of page

Entistä terveempi apteekki 2019


Parisen vuotta sitten olin töissä apteekkiproviisorina ja koin, että olin päässyt niin pitkälle kun pystyin siinä roolissa. Olin antanut silloiselle työpaikalle sen minkä pystyin ja kaipasin uusia haasteita. Samoihin aikoihin perustin tämän sivuston ja blogin, hain Suomen Proviisoriyhdistyksessä hallituksen jäseniksi ja vähän ajan päästä hain myös uutta työpaikkaa. Uusi työpaikka ja hallitustyöskentely veivät mennessään ja aikaa ei ole viime vuonna riittänyt sivuston ja blogin säännölliseen ylläpitämiseen. Kaksivuotinen hallituspesti päättyi viime vuoden lopussa ja nyt on taas jäänyt aikaa miettiä Terveemmän apteekin tulevaisuutta.

Sivuston ja blogin tarkoituksena oli alun perin jakaa ajatuksiani apteekkien kehittämisestä ja apteekkialan tulevaisuudesta muiden alan ammattilaisten kanssa ja siitä ideasta haluan pitää kiinni. Tulossa on taas mielenkiintoinen vuosi eduskuntavaaleineen ja odotettavissa on, että keskustelu apteekkialan tulevaisuudesta tulee käymään vilkkaana myös alan sisällä ja se onkin mielestäni edistämisen arvoinen asia. Miten käy apteekkien omistamisen, miten apteekkeja kannattaa kehittää ja miten niitä tulisi johtaa? Tähän kaikkeen liittyy paljon mielenkiintoisia keskustelun aiheita puhumattakaan pidemmän aikavälin visioimisesta. Miltä apteekit näyttävät kymmenen vuoden päästä, missä ne sijaitsevat ja millä tavalla digitalisaatio on vaikuttanut niihin?

Sen lisäksi että apteekkialan tulevaisuus on lähellä sydäntäni, minulla on myös toinen intressi, jonka haluaisin nostaa keskeisemmäksi osaksi sivustoa ja blogia. Siitä asti kun oppilaana apteekissa jouduin vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin ravintolisistä, olen itseopiskellut ravitsemustiedettä, koska koin että oma koulutus ei riittävästi tukenut asiakkaiden tarpeita. Viime vuosina olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi nk kokonaisvaltaisesta terveyden edistämisestä ja kokonaisvaltaisen lääketieteen tärkeydestä. Tiedän että tämä aihe saa karvat nousemaan pystyyn osalle farmasian ammattilaisia, mutta itse en näe tässä minkäännäköistä ristiriitaa. Moderni lääketiede hoitaa sairauksia historiallisesta näkökulmasta erittäin hyvin. Näen kuitenkin, että terveyden edistämisen puolella on vielä paljon tekemistä ja siinä apteekeille löytyy tärkeä rooli ja tästä haluaisin mielelläni keskustella. Miten apteekit voisivat nykyistä paremmin edistää ihmisten kokonaisvaltaista terveyttä, eli ravitsemusta, liikuntaa, palautumista ja lepoa.

Sen jälkeen, kun apteekkiproviisorina päätin hypätä uusien haasteiden pariin, olen tutustunut erittäin mielenkiintoisiin ja viisaisiin ihmisiin. Niitä on tullut vastaan niin yhdistystoiminnassa, verkostoitumistapahtumissa kuin uudessa työssä. Lisäksi minulla on vanhoja opiskelu- ja työkavereita urani aikaisemmilta vaiheilta, jotka ovat aivan uskomattoman osaavia ja kiinnostavia ihmisiä. Haluaisinkin esittää teille kaikille ehdotuksen. Voisitte auttaa minua tekemään Terveempi Apteekki-blogista aktiivisemman ja laadukkaamman, tuomalla esiin omia kokemuksianne ja näkemyksiänne. Innokkaita lukoijita niille riittäisi.

Jos sinulla siis on ajatuksia tai ideoita yllä olevista aiheista, jotka haluaisit pistää "paperille" voisit julkaista ne tässä blogissa. Voin myös jakaa jo julkaistuja kirjoituksia tai vaikkapa pod casteja, ja/tai myös osallistua kirjoittamiseen. Jos edes vähän kiinnostuit, voit laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen linseppala@gmail.com. Keväisin terveisin, Linda

bottom of page