top of page

Hakekaa proviisori!

"Muistutetaan siis päättäjiä siitä, että välillä kannattaa "hakea proviisori" paikalle, koska meillä voi olla ratkaisuja moneenkin terveydenhuollon ongelmaan. ."

Olen aina rakastanut sairaala-aiheisia tv-sarjoja. Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni nenä tiukasti kiinni tv-ruudussa, kun vuorossa oli Lentävät lääkärit, Teho-osasto, Dr House tai Grey's Anatomy. Näissä sarjoissa saattaa siis myös piiletä syy siihen, miksi lopulta hakeuduin opiskelemaan lääkealaa ja proviisoriksi.

Kun aloitin farmasian opintoni Åbo Akademissa, siellä oli tehty valinta sijoittaa paljon sosiaalifarmasian kursseja nimenomaan ensimmäiselle opintovuodelle. Tilanne oli uudelle opiskelijalle hämmentävä. Olin hakeutunut alalle koska tykkäsin matikasta, biologiasta ja fysiikasta ja vastaan tuleekin valtava annos psykologiaa ja sosiologiaa, aineita jotka olin lukiossa mahdollisuuksieni mukaan jättänyt pois. Päästyäni ensimmäisen sokin yli näistä kursseista tulivatkin yllättäen suosikkejani. Professori John Liljan ohjauksella pureuduttiin syvälle lääkeriippuvaisten maailmaan, opittiin että meistä tulee tulevaisuudessa lähipiirimme lääkitysauktoriteetteja ja pohdittiin pitkään Talidomidi katastrofin syitä ja seurauksia. Nämä opit repussa lähdin sitten eteenpäin Helsingin Yliopistolle eikä minusta koskaan enää tullut kunnon luonnontieteilijää.

Sosiaalifarmasistiksi valmistuttuani olenkin mieluiten viettänyt työpäiviäni asiakaspalvelun, henkilöstö- sekä johtamisasioiden parissa. John Liljalta saadut sosiaalifarmasian oppien merkitys uravalintoihini olivat melkein kokonaan minulta unohtuneet, kunnes syksyllä jäin koukkuun uuteen lääketieteelliseen sarjaan Netflixissä. Sen nimi on Hakekaa kätilö! ja se kertoo ihanan lämminhenkisesti kätilöiden haasteista 1950-60 -luvun Lontoossa. Sarjan jaksoissa käsitellään niin Talidomidi katastrofia kuin tuhkarokkoepidemioitakin hyvin koskettavalla tavalla.

Talidomidista palautui siis mieleen nuo ihanat keskusteluhetket Åbo Akademin sosiaalifarmasian luokassa, joista loppujen lopuksi opittiin hyvin paljon lääketutkimuksen ja lääkitysturvallisuuden merkityksestä ja minun kohdallani vaikuttivat merkitsevästi myös tuleviin uravalintoihin. Sosiaalifarmasian opeista voisi olla hyötyä myös Euroopassa riehuvan tuhkarokkoepidemian taltuttamisessa. Hakekaa kätilö! -sarjassa muistutetaan myös siitä, että tuhkarokko on vakava tauti ja ennen rokotteiden aikaa taudissa menehtyi paljon lapsia. Tätä katsottuaan suosittelisin, että kaikki proviisorit ympäri maata käyttäisivät sosiaalifarmasiassa kuvattua ammatin mukaan tuovaa auktoriteettiasemaa hyödyllisellä tavalla tässä asiassa hyväkseen. Kertokaa lähipiirillenne ja yhteisölle, jossa vaikutatte, rokotusten hyödyistä ja rokotuskattavuuden merkityksestä, koska teitä tutkitusti kuunnellaan.

Viime aikoina myös maamme politiikassa on käyty keskustelua siitä, voisiko apteekeissa tarjota influenssarokotusta ja tällä tavalla parantaa maan influenssarokotuskattavuutta. Apteekit olisivat monelle ihmiselle helppo ja luonteva paikka hakea rokotusta. Minusta tämä on loistava idea, eikä sen toteuttamiseksi olisi edes tarpeen palkata sairaanhoitajia apteekkeihin. Apteekin korkeasti koulutettu henkilökunta voisi varman melko helposti hankkia lisäpätevyyden rokottamiseen. Uskon että esimerkiksi proviisorien keskuudesta löytyisi myös kiinnostusta kliinisempien tehtävien hoitoon. En taida olla ainoa alalla joka on joskus saanut inspiraatiota uravalintaani sairaalasarjoista. Muistutetaan siis päättäjiä siitä, että välillä kannattaa "hakea proviisori" paikalle, koska meillä voi olla ratkaisuja moneenkin terveydenhuollon ongelmaan.

bottom of page