top of page

Haluatko proviisoriksi?


Kun apteekkijärjestelmän vapauttamista mietitään, esille nousee myös keskustelu proviisorien työllisyystilanteesta sekä siitä, onko proviisoreille tarvetta apteekeissa. Mitä sitten tavallinen apteekkiproviisori tekee työssään ja pystyisikö apteekkiproviisorin työtä hoitamaan myös muun koulutuksen saanut henkilö? Minun on vaikea ottaa siihen kantaa. Olen tottunut jakamaan työaikani asiakaspalvelun, markkinoinnin, laadunvarmistuksen sekä henkilöstö- ja talousasioiden kesken. Alla kuitenkin esimerkki minun työpäivästäni niin voitte arvioida itse:

Heti kun herään, tarkistan kännykästä, onko tullut sairaslomailmoituksia. Liikkeellä on paljon noroa ja flunssaa ja henkilökuntakin on sairastellut. Apteekkityössä on jatkuvasti kosketuksissa sairaisiin ihmisiin ja lisäksi meillä on paljon pienten lasten äitejä töissä. Sairaslomat ovat kriittisiä etenkin aamuissa ja illoissa, jotta apteekin ovet saadaan luvatusti pidettyä auki koko aukioloajan. Kännykkää tulee vilkaistua aamun aikana muutaman kerran.

Kun tulen töihin, yritän aina tervehtiä kaikkia paikalla olevia työkavereita ja teen apteekissa kierroksen ja katson että kaikki vaikuttaa olevan kunnossa. Aamut menevät usein asiakkaiden parissa, jotka tulevat suoraan työterveyshuollosta lääkkeitään hakemaan. Se on meillä kiireisintä aikaa. Asiakaspalvelun lomassa vilkaisen sähköposteja. Yhdeltä asiakkaalta on tullut viesti siitä, että hänen malarialääkkeensä on juuttunut Afrikassa tulliin ja lämpötila siellä on yli 40 astetta. Soitan heti lääkefirmalle selvittämään löytyisiköhän heiltä tutkimustietoa kyseisen lääkkeen säilyvyydestä ääriolosuhteissa.

Lounaan jälkeen pääsen yleensä paremmin keskittymään sähköpostiini. Olen mm henkilöstövuokrafirmaan yhteydessä koska joudun paikkaamaan tietooni tullut pidempi sairauspoissaolo. Iltapäiviin yritän myös ajoittaa palaverini. Tänään agendalla on palaveri ison lääketehtaan kanssa ja käydään läpi heidän tulevia kampanjoita ja teen päätöksiä sisäänostoistamme. Palaverin jälkeen tiedotan markkinointitiimimme sovituista asioista, jotta he pääsisivät viemään niitä eteenpäin.

Ennen kun lähden töistä, käyn vielä yhdessä yhteistyökumppanimme vastaavan sairaanhoitajan kanssa läpi kliiniseen lääketutkimukseen liittyvää dokumentaatiota, jossa olemme mukana. Tutkimukseen liittyvän dokumentaation vaatimukset ovat korkeat ja joudumme tarkasti miettimään, miten lomakkeita tulisi täyttää ja miten henkilökuntaa ohjeistetaan.

Illalla kotona suunnittelen vielä seuraavan päivän tehtävänjakoa. Teen aina etukäteen listat siitä, kuka on mihinkin aikaan päivästä missäkin, jotta vastuunjako olisi selvä. Kaikki kriittiset paikat pitää aukioloajan aikana aina olla miehitettynä. Normaalia enemmän aikaa menee siihen, kun mietin mitä tehtäviä laitan meillä harjoittelua suoritettavalle farmasian opiskelijalle ja kuka hänestä vastaa missäkin tilanteessa. Illan aikana ei kuitenkaan ole tullut sairaslomailmoituksia, joten seuraavan päivän tilanne näyttää hyvältä ja voin nukkua yöni rauhassa.

Miltä sinun työpäiväsi näyttää?

bottom of page